Oos Kee

Oos Kee. Wie kent haar niet!

Het levensverhaal van ‘Oos Kee’
Ieder jaar wordt als afsluiting van het carnaval, ‘Oos Kee’ op dinsdagavond verbrand, dit na afloop van de lichtjesoptocht. Een mooie korte tocht voor jonge kinderen met hun ouders of begeleiding, die door een deel in ‘Het Rijk der Biesboschrakkers’ gelopen wordt.

Zo richting de kerstvakantie gaat Oos Kee voor een schoonheidskuur naar een plaklocatie, waar de leden van de jeugdraad vrolijk en fanatiek aan de slag gaan. Onder ervaren begeleiding, gaan deze jongens en meiden een aantal avonden per week aan de slag. Ze zijn dan gemiddeld zo’n 6 weken bezig, om Oos Kee weer om te toveren tot een mooie carnavalsvierster. De kinderen van de jeugdraad bepalen ieder jaar weer, hoe Kee met carnaval verkleed zal gaan. Zo is ze onder andere al nar, bonte koe en een dame uit Hawaii geweest. Tijdens deze klus zijn de jonge bouwers regelmatig (nieuwe) carnavalsliedjes en bijpassende dansjes aan het oefenen, en hebben volop lol en voorpret voor de komende carnaval.
 
Dit jaar zijn de kleuren al bekend, maar hoe Oos Kee er dit jaar uit komt te zien, moet nog bepaald worden. De eerste schildersgroep bepaald de basis, hoe Kee deze keer verkleed gaat. De volgende groep haakt daarop in en verzint hier weer wat moois bij. Zo wordt het uiteindelijk weer een mooie carnavalsdame,

Ook nu wordt er door de jeugdraad weer hard gewerkt om Oos Kee op tijd af te krijgen. Dit in etappes en telkens wisselend met een ander groepje van vier kinderen. Eerst plakken ze over het geraamte een laag kranten, om het alles dicht te maken. Later gaan hier weer twee lagen papier-maché over. Om een mooie ondergrond voor de kleuren te krijgen, wordt er nog een witte laag papier aangebracht. Als alles droog is, kan het schilderen beginnen.

Na een geweldig carnaval wordt Oos Kee jammer genoeg op dinsdagavond weer verbrand.

(Dit onder toeziend oog van de brandweer natuurlijk!)

Maar wat gebeurt er daarna met deze ‘ Grande Dame’?

Wordt Kee als oud vuil afgedankt, of krijgt ze een nieuwe kans?

Het restant van deze dame op leeftijd gaat niet als afval naar de schroot, maar wordt netjes in een opslagruimte geplaatst. In de aanloop naar het nieuwe carnaval van het volgende jaar wordt gekeken of de basis van ijzer rechtgebogen en of het gaas vervangen moet worden. Meestal valt dat reuze mee, want deze Dame is lekker stevig gebouwd.